Fotboll benämns idag som världens mest populära sport men det är oklart vart den egentligen uppstod först. Svensk ligafotboll är uppdelad i divisioner och mellan herrar och damer. Den här sporten kom till Sverige redan på 1800-talet men det var först under 1900-talet som fotboll blev riktigt populär.
Det är inte bara i Sverige som ligafotbollen är mycket stor, utan även ute i andra delar utav världen. Europeisk ligafotboll brukar ses som den absolut bästa och inrymmer en mängd stora klubbar och spelare.
För männen är den högsta ligan i Sverige Allsvenskan, därefter kommer superettan, och till sist följer division 1, 2, 3 och så vidare. Vinnaren av Allsvenskan utses till svenska mästare. I de två högsta ligorna finns det bara en serie, vilket innebär att det endast finns 16 lag i varje liga. Dessa räknas som elitligor och där krävs det elitlicens.
För damerna är också Allsvenskan den högsta ligan, men sedan skiljer sig systemet lite ifrån herrarnas. Näst högsta ligan heter Elitettan och därefter följer division 1. Fotboll är än idag en mansdominerad sport men det finns många kvinnor som spelar och damfotbollen växer.
De två bästa i varje liga blir uppflyttade till den högre ligan medan de två sämsta får byta plats med de två bästa lagen i ligan under. Det här kan variera på divisionsnivån då det är områdena själva som bestämmer antalet lag som ska få flytta upp eller ner; det här anses vara sportsligt korrekt för att utse vilka lag som är värda att spela i bättre ligor, eller inte värda att spela i sin liga och därmed bli nedflyttad. I princip skulle ett lag från sämsta divisionen kunna klättra hela vägen upp och bli Allsvenska mästare, men då krävs även speciella tillstånd och licenser.
Det lag som blir Allsvensk mästare får inte bara äran att vara Sveriges bästa lag utan även möjligheten att kvala in till UEFA Champions League. Utöver detta finns det en nationell cup som heter Svenska cupen och vinnaren går vidare till Europa League. De lag som får spela i den Svenska cupen är lag i Allsvenskan och Superettan.